31 Ocak 2016 Pazar

Türk Gıda Kodeksiyle, sağlığımız üzerinde oynan oyunlar.

Sosyal medya üzerinden yazıştığımız  İzmir'den Veteriner Hekim arkadaşımız Sayın Adnan SERPEN, aşağıdaki mesajı dikkatlerimizi çekmesi açısından özet olarak  iletmiş.






Konu hakkında sizlere biraz bilgi ve dokümanlar sunacağım.



Öncelikle sizlere aşağıda bazı ifadeler sunacağım, takip ediniz.



Diyafram ve masseter (çiğneme kasları) iskelet kaslarının parçasıdır. Yürek, dil, baş kasları (masseter hariç), karpus kasları, tarsus kasları ve kuyruk kasları ise bunların dışındadır.


Bağ doku içeriği, kolajen içeriği ve et proteini içeriği arasındaki oran temel alınarak hesaplanır. 


Kolajen içeriği, hidroksiprolin içeriğinin 8 faktörü ile çarpılması sonucu elde edilen miktar anlamına gelir.


Bu ifadenin yerine, ilgili hayvan türlerine ait bileşenler için geçerli olan jenerik bir ad da kullanılabilir.



Bu ifadeler nerede mi geçiyor?



Elbet ki Türk Gıda Kodeksinde.





Sayın Serpen'in iletisindeki masseter ifadesinin anlamını bilmeyenler öğrenmiş oldu.

Şimdi de Tebliğ'e bakalım..


5 Aralık 2012  ÇARŞAMBA
Resmî Gazete
Sayı : 28488
TEBLİĞ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ

(TEBLİĞ NO: 2012/74)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinin tekniğine uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması ve piyasaya arzına ilişkin hususları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerini kapsar.

(2) Bu Tebliğ, et özütleri, eritilmiş hayvansal yağ, donyağı tortusu, jelatin, tuzlanmış veya kurutulmuş kan, tuzlanmış veya kurutulmuş kan plazmasını kapsamaz. resmigazete





13 Şubat 2015 CUMA
Resmî Gazete
Sayı : 29266
TEBLİĞ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ

(TEBLİĞ NO: 2012/74)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2015/7)

MADDE 1 – 5/12/2012 tarihli ve 28488 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği (Tebliğ No: 2012/74)’nin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

ff) Kıyma kavurma: Kemiklerinden ayrılmış büyükbaş, küçükbaş veya kanatlı hayvan etlerinin kıyma makinesinden geçirildikten sonra; belirli oranlarda tuz ve etin elde edildiği hayvan türüne ait iç yağları ile birlikte pişirilerek hazırlanan ısıl işlem uygulanmış et ürününü,”

MADDE 2 – Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen durumlar dışında farklı hayvan türlerine ait etler birbirleriyle karıştırılamaz. Ancak sadece üretim teknolojisi gereği kanatlı eti ürünlerine kırmızı et ve/veya yağı karıştırılabilir.”

“(2) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamaz. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamaz ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanılamaz.”

“(5) Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere dışarıdan et proteini katılamaz.

(6) Kanatlı eti ürünlerine deri olarak sadece kanatlı karkası üzerindeki kanatlı derisi katılabilir.

(7) Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş et ürünleri yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile coğrafi işaret tescilinde belirtilen özelliklere göre piyasaya arz edilir. Ancak ürünlerde kullanılan çiğ et ve kıyma için bu Tebliğ ile belirlenen ürün özellikleri aranır.

(8) Bu Tebliğ kapsamına girmeyen mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabildot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri bu Tebliğe uygun olur.

(9) Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde muhafaza edilerek sevk edilir ve satışa sunulur.

(10) İhracat amaçlı üretilmiş olan mekanik olarak ayrılmış etlerin ve ürünlerinin, yurt içinde onaylı işletmeler arası sevkiyatına ihracat yapılması kaydıyla izin verilir.” resmigazete
 

 Üstteki değişiklikle size ne yedirildiğini ve bunun yasal kılıfını anladınız mı?

Diyebilirsiniz ki, diyafram, çiğneme kasları, kuyruk kasları kıyma, döner, köfte ya da sucukta bize yedirilse ne olur?

Hiç bir şey olmaz, sadece size normal et üzerinden fiyatlandırma yapılmış ama daha ucuz olan ürünler yedirilmiş olur.

Ağız tadınız ise, gurme olmadığınız için çeşnilerle uyutulup, uyuşturulur.

Vurguncu şirketlere büyük rant yapmalarının önü açılmış olur, sebepsiz zenginleşmenin önü açılmış olur, yasak olmasına reğmen.

Zira o büyük şirketlerin adlarını bakanlık ifşa etmişti.

Sucuk, sosis, salam gibi ürünlerin içinde et hariç her şey çıkmıştı.

Demek ki o şirketler, bazılarının kulağını çekti ve böyle bir değişiklik yapılarak suçlarından arındıkları gibi, yasal kılıf da bulmuş oldular.

Diyeceksiniz ki, asgari ücretli ekmeği zor buluyor, sucuk yemese ne olur?

Bunu diyebiliyorsanız zaten sorun yoktur, size yapılan her şeyi çoktan hak etmişsiniz demektir.

O vakit sormak lazım, hazır kıymayı neden yasakladınız da, şirketlerin bu pislik düzenine şimdi yasal kılıf çıkarttınız?


Öyleyse hazır kıymadaki yasağı da kaldırın, vatandaş ucuz kıyma diye kemik tozu yesin.

Bazı ünlü markaların sosislerini alıyorum, aşağıda beslediğim kedilere vermek için.
Ben sosis yemediğim için kediler için alıyorum.

İnanırımsınız, bazı ünlü markaların sosislerini kediler yemiyor.

Bunun videosunu bile çekmiştim ama şimdi bulamadığım için veremiyorum.

Fırsatın olur da yeniden kayıt yapabilirsem paylaşacağım.

Özetle, "etiketlere içinde GDO yoktur ibaresi koyma yasası çıkartamayız" diyen adamların bakan olduğu ülkede, diyafram, çiğneme kasları, kuyruk kasları yemenin lafı mı olur?

Doğru dersiniz.

Zaten burası Müslüman ülke, yönetenler de Müslüman.

Öyleyse kapatın gözlerinizi, ne verilirse yiyin.

Bir kaç anımsatma daha yapayım istedim.

Örneğin çiğ köfte ve baklavayı millet olarak severiz.

Dikkat etmenizi öneririm.
Domuz etini kasaba sokan AKP, kılını da ekmek fırınına soktu
Şehitleri KELLE, Domuzu kasaplık et yapana "Evet." Diyecek misiniz?
Baklava hamurunda DOMUZ ürünü sistein var mı?
Yılda yarım kilo böcek yiyoruz, hangi markalar bu böceği yediriyor?
Yoğurdun içinden palm yağı ve jelatin çıktı
Yoğurt ve süt neden renk değiştirir?
BÜYÜKANNENİN KESESİNDE SAKLADIĞI TOHUMUNUN SATIŞI YASAK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder