Sosyal medya üzerinden yazıştığımız İzmir'den Veteriner Hekim arkadaşımız Sayın Adnan
SERPEN, aşağıdaki mesajı dikkatlerimizi çekmesi açısından özet olarak iletmiş.
Konu hakkında sizlere biraz bilgi ve dokümanlar sunacağım.
Öncelikle sizlere aşağıda bazı ifadeler sunacağım, takip
ediniz.
Diyafram ve masseter (çiğneme kasları) iskelet kaslarının
parçasıdır. Yürek, dil, baş kasları (masseter hariç), karpus kasları, tarsus
kasları ve kuyruk kasları ise bunların dışındadır.
Bağ doku içeriği, kolajen içeriği ve et proteini içeriği
arasındaki oran temel alınarak hesaplanır.
Kolajen içeriği, hidroksiprolin içeriğinin 8 faktörü ile
çarpılması sonucu elde edilen miktar anlamına gelir.
Bu ifadenin yerine, ilgili hayvan türlerine ait bileşenler
için geçerli olan jenerik bir ad da kullanılabilir.
Bu ifadeler nerede mi geçiyor?
Sayın Serpen'in iletisindeki masseter ifadesinin anlamını
bilmeyenler öğrenmiş oldu.
Şimdi de Tebliğ'e bakalım..
5 Aralık 2012 ÇARŞAMBA
|
Resmî Gazete
|
Sayı : 28488
|
TEBLİĞ
|
||
Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
TÜRK GIDA
KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO:
2012/74)
BİRİNCİ
BÖLÜM
Amaç,
Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu
Tebliğin amacı, çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinin
tekniğine uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması ve piyasaya arzına
ilişkin hususları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu
Tebliğ, çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerini kapsar.
(2) Bu Tebliğ, et özütleri, eritilmiş hayvansal yağ,
donyağı tortusu, jelatin, tuzlanmış veya
kurutulmuş kan, tuzlanmış veya kurutulmuş kan plazmasını kapsamaz. resmigazete
|
13 Şubat 2015 CUMA
|
Resmî Gazete
|
Sayı : 29266
|
TEBLİĞ
|
||
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2012/74)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2015/7)
MADDE 1 – 5/12/2012 tarihli ve
28488 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri
Tebliği (Tebliğ No: 2012/74)’nin 4 üncü
maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“ff) Kıyma kavurma:
Kemiklerinden ayrılmış büyükbaş, küçükbaş veya kanatlı hayvan etlerinin
kıyma makinesinden geçirildikten sonra; belirli oranlarda tuz ve etin elde
edildiği hayvan türüne ait iç yağları ile birlikte pişirilerek hazırlanan
ısıl işlem uygulanmış et ürününü,”
MADDE 2 –
Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin
birinci fıkrasının (c) bendi ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde
değiştirilmiş ve aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen durumlar
dışında farklı hayvan türlerine ait etler birbirleriyle karıştırılamaz.
Ancak sadece üretim teknolojisi gereği kanatlı eti ürünlerine kırmızı et
ve/veya yağı karıştırılabilir.”
“(2) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde
mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamaz. Lokanta, restoran, otel ve
hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren
işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı
yapılamaz ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanılamaz.”
“(5) Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere dışarıdan et
proteini katılamaz.
(6) Kanatlı eti ürünlerine deri olarak sadece
kanatlı karkası üzerindeki kanatlı derisi katılabilir.
(7) Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş et
ürünleri yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile coğrafi
işaret tescilinde belirtilen özelliklere göre piyasaya arz edilir. Ancak
ürünlerde kullanılan çiğ et ve kıyma için bu Tebliğ ile belirlenen ürün
özellikleri aranır.
(8) Bu Tebliğ kapsamına girmeyen mantı, içli köfte,
çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır
yemek, tabildot yemek ve mezelerin üretiminde
kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri bu Tebliğe uygun
olur.
(9) Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek
şekilde muhafaza edilerek sevk edilir ve satışa sunulur.
(10) İhracat amaçlı üretilmiş olan mekanik olarak
ayrılmış etlerin ve ürünlerinin, yurt içinde onaylı işletmeler arası
sevkiyatına ihracat yapılması kaydıyla izin verilir.” resmigazete
|
Üstteki değişiklikle size ne yedirildiğini ve bunun yasal kılıfını anladınız mı?
Diyebilirsiniz ki, diyafram, çiğneme kasları, kuyruk kasları
kıyma, döner, köfte ya da sucukta bize yedirilse ne olur?
Hiç bir şey olmaz, sadece size normal et üzerinden
fiyatlandırma yapılmış ama daha ucuz olan ürünler yedirilmiş olur.
Ağız tadınız ise, gurme olmadığınız için çeşnilerle uyutulup,
uyuşturulur.
Vurguncu şirketlere büyük rant yapmalarının önü açılmış
olur, sebepsiz zenginleşmenin önü açılmış olur, yasak olmasına reğmen.
Zira o büyük şirketlerin adlarını bakanlık ifşa etmişti.
Sucuk, sosis, salam gibi ürünlerin içinde et hariç her şey
çıkmıştı.
Demek ki o şirketler, bazılarının kulağını çekti ve böyle
bir değişiklik yapılarak suçlarından arındıkları gibi, yasal kılıf da bulmuş
oldular.
Diyeceksiniz ki, asgari ücretli ekmeği zor buluyor, sucuk
yemese ne olur?
Bunu diyebiliyorsanız zaten sorun yoktur, size yapılan her
şeyi çoktan hak etmişsiniz demektir.
O vakit sormak lazım, hazır kıymayı neden yasakladınız da,
şirketlerin bu pislik düzenine şimdi yasal kılıf çıkarttınız?
Öyleyse hazır kıymadaki yasağı da
kaldırın, vatandaş ucuz kıyma diye kemik tozu yesin.
Bazı ünlü markaların sosislerini
alıyorum, aşağıda beslediğim kedilere vermek için.
Ben sosis yemediğim için kediler
için alıyorum.
İnanırımsınız, bazı ünlü markaların
sosislerini kediler yemiyor.
Bunun videosunu bile çekmiştim ama
şimdi bulamadığım için veremiyorum.
Fırsatın olur da yeniden kayıt
yapabilirsem paylaşacağım.
Özetle, "etiketlere içinde GDO
yoktur ibaresi koyma yasası çıkartamayız" diyen adamların bakan olduğu
ülkede, diyafram, çiğneme kasları, kuyruk kasları yemenin lafı mı olur?
Doğru dersiniz.
Zaten burası Müslüman ülke,
yönetenler de Müslüman.
Öyleyse kapatın gözlerinizi, ne
verilirse yiyin.
Bir kaç anımsatma daha yapayım
istedim.
Örneğin çiğ köfte ve baklavayı
millet olarak severiz.
Dikkat etmenizi öneririm.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder